Независимо дали го осъзнавате или не, вероятно сте яли какаово масло много пъти в живота си, както и сте го и употребявали върху кожата си. Това е източникът на мазнини, използван за направата на шоколад, което му придава примамливото, топящо се в устата, копринено усещане. Може да се намери във всички видове шоколад, включително черен, млечен или бял.

За какво друго е полезно какаовото масло? Точно като другите обичащи кожата мазнини – като сурово масло от ший и кокосово масло – какаовото масло е чудесно за естествено лечение на суха, чувствителна кожа. И по отношение на вашата диета, както е обяснено повече по-долу, ползите от какаовото масло включват осигуряване на здравословни мастни киселини, които поддържат имунната система, сърдечно-съдовата система, когнитивната функция и контрола на апетита.

Какво е какаово масло?

Какаовото масло (понякога наричано масло от теоброма) е естествено, топимо масло, което се извлича от какаовите зърна. Какаовите зърна са семена от растението Theobroma cacao L., член на семейството на растенията Sterculiaceae.

Тези зърна се използват за приготвянето на „една от най-важните и широко разпространени функционални храни в човешката история“: шоколад. Историците смятат, че какаовите зърна се отглеждат повече от 3000 години и са били ценени сред древните популации, включително цивилизациите на маите и ацтеките.

Можете ли да ядете какаово масло? 

Да! Истинското какаово масло е напълно годно за консумация и има слаб вкус и мирис, подобен на черен шоколад. Зърната от растението theobroma cacao L. са храни с високо съдържание на антиоксиданти, тъй като съдържат значително количество полифенолни и флавоноидни антиоксиданти. Всъщност доказано е, че самите какаови зърна са едни от най-големите доставчици на полифеноли в човешката диета.

Какаовите зърна са родом от части от Централна и Южна Америка и са били събирани, за да направят естествени овлажнители за кожата на места като Мезоамерика и Карибите от векове. Тъй като има мек аромат, гладка текстура (поради своите „омекчаващи“ свойства) и е ултра-хидратираща, какаовите продукти са много популярни съставки във всички видове търговски продукти за красота – включително лосиони за кожа, гланцове за устни, пръчици, балсами за коса и други мехлеми за красота.

Хранителна информация за какаово масло

Какаовото масло е с високо съдържание на мазнини, предимно наситени мазнини, точно като кокосовото масло. Количеството наситени мазнини, които съдържа (за разлика от ненаситените), е между 57% до 64% ​​от общото съдържание на мазнини, в зависимост от точния вид. Сред различните видове мастни киселини са:

  • стеаринова киселина (около 24% до 37% от общото съдържание на мазнини)
  • палмитинова киселина (24% до 30%)
  • миристинова киселина (0% до 4%)
  • арахидна киселина (около 1%)
  • лауринова киселина (само около 0% до 1%)

Видове какаово масло

Ето как се сравняват различните типове:

За да се направи какаово масло, какаовите зърна първо се ферментират, след което се изпичат. В този момент какаовото „масло“ (което всъщност изобщо не е вид масло, направено от какъвто и да е вид мляко) може да бъде отделено от останалите зърна, оставяйки след себе си твърди вещества, които се използват за други цели, като приготвяне на какао на прах.

Докато какаовото масло съдържа някои полифеноли и други антиоксиданти, то не доставя толкова много, колкото изсушеното какао на прах.

Много марки дезодорират и обезцветяват какаовото масло, така че продуктът е жълто-бежов цвят и мирише доста неутрално, не много като какаов ликьор или шоколад.

За да се направи шоколад, какаовото масло се пресова допълнително, за да се освободи „шоколадов ликьор“, който задържа по-голямата част от вкуса и миризмата на шоколада.

Суровото какаово масло, понякога етикетирано като „чисто какаово масло“, не се нагрява до много високи температури по време на производствените процеси, което означава, че обикновено задържа повече от здравословните мазнини и други съединения, намиращи се естествено в какаовите зърна. 

Ползи за здравето от какаово масло

1. Предотвратява сухота и лющене на кожата

Защо какаовото масло е добро за лицето ви? Въпреки че е отличен овлажнител за кожата, той прави нещо повече от просто хидратиране на кожата – помага действително да я излекува и отвътре навън. Това е чудесен източник на естествени антиоксиданти, които се намират в какаовите зърна, плюс мастни киселини, които лесно се абсорбират и остават върху кожата с часове.

Естествените хидратиращи продукти също са склонни да причиняват много по-малко дразнене на кожата, отколкото продуктите, направени с добавки, аромати, оцветители и багрила.

За да го използвате върху кожата си за лечение или предотвратяване на сухота и лющене, опитайте да го смесите с други полезни продукти като етерични масла или масло от арган, рициново или жожоба. Ако имате изключително суха кожа (като екзема), винаги използвайте чисто какаово масло и първо направете тест за пластир, за да се уверите, че нямате чувствителност и ще получите отрицателни реакции.

Ако какаовото ви масло е много твърдо поради съхраняване в дома ви на хладно място, опитайте да комбинирате с малко гореща вода, за да се разтопи. Можете да сварите малко вода на котлона и след това да я изсипете върху шепа какаово масло, за да стане по-разносим. Някои хора смятат, че черното какаово масло е най-мекото и се разпространява по кожата най-добре, без да е необходимо да се затопля много, но че търговските дезодорирани какаови масла са по-крехки и твърди.

2. Лекува напукани устни

Един от най-популярните начини за използване на какаово масло е върху напукани устни, особено в домашно приготвените балсами за устни. Може да се използва с масло от грейпфрут, ванилия, портокал или мента, за да направите ароматни палми за устни, които също са хидратиращи за деликатната кожа.

Какаовото масло е омекотяващо средство, което означава, че добавя защитен слой хидратация към устните ви, полезен за блокиране на ефектите от много ниски температури, увреждане от слънцето или топлина на закрито, което може да остави устните ви сухи.

3. Бори се с признаците на стареене

Какаовото масло съдържа съединения, наречени полифеноли на какаова маса, за които някои изследвания са установили, че могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене, както и за успокояване на чувствителната кожа, страдаща от дерматит или обриви.

Полифенолите са видове антиоксиданти, които насърчават здравето както вътрешно, когато се консумират, така и когато се използват локално върху кожата. Установено е, че полифенолите на какаото се борят с различни хронични заболявания, дегенерация на кожата, чувствителност и дори клетъчни мутации.

Изследванията показват, че неговите полифеноли имат няколко положителни индикатора за здравето на кожата, включително намаляване на фотостареенето, подобрена еластичност и тонус на кожата, по-добро задържане/производство на колаген и по-добра хидратация.

Когато се сравнява какаовото масло с наличните в търговската мрежа продукти, проучванията показват, че и двете могат да имат положителни резултати, но само какаовото масло не съдържа потенциално вредни или дразнещи съставки.

4. Успокоява изгаряния, обриви и инфекции

Можете да втриете малко количество чисто какаово масло в изгоряла кожа, за да помогнете на кожата да се възстанови. Просто се уверете, че е чист и не съдържа алкохол, аромати/парфюми или други добавки, които могат да накарат кожата да стане още по-възпалена и чувствителна.

5. Помага за лечение на рани в устата

Ако вътрешността на устата ви е склонна към развитие на болезнени рани или устните ви развиват повтарящи се мехури, опитайте да използвате малко какаово масло, за да ги поддържате овлажнени. Предотвратяването на твърде много сухота във вътрешността на устните и в устата е един от начините да предотвратите образуването на рани и мехури.

6. Прави страхотен крем за бръснене

Можете да използвате какаово масло във вашата вана, за да бръснете и хидратирате кожата едновременно. Лесно се топи в топла вода и няма да запуши канализацията ви.

Използвайте малка шепа преди бръснене, за да предотвратите порязвания и да оставите току-що избръснатата кожа да се чувства приятна и гладка. След душ е още едно чудесно време да го намажете, тъй като топлината отваря порите и го кара да абсорбира продуктите по-добре.

7. Може да помогне за подобряване на здравето на сърцето

Докато преди наситените мазнини не се гледаха с неодобрение и се обвиняваха, че допринасят за сърдечни проблеми, днес много изследователи смятат, че наситените мазнини, получени от растения, всъщност могат да бъдат полезни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Полифенолните компоненти, открити в какаовото масло, са показали в някои проучвания, че помагат за понижаване на възпалителните маркери, участващи в атеросклерозата (втвърдяване на артериите), поради което какаото сега се счита за противовъзпалителна храна.

Какаото също изглежда помага при метаболизма на липидите (мазнините) и е свързано с намален риск от съдови събития, като сърдечен удар.

8. Осигурява антиоксиданти, които могат да се борят с възпалението

Някои антиоксиданти остават в какаовото масло дори след като е отделено от твърдите вещества на зърната, което означава, че може да бъде полезно за намаляване на възпалението.

Много проучвания показват, че растителните полифеноли упражняват антиоксидантни сили в имунната система, борейки се с възпаление, увреждане на ДНК и клетъчни мутации, които са основната причина за заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и автоимунни състояния.

9. Осигурява мастни киселини, които поддържат здравето на мозъка

Мазнините във вашата диета, особено холестеролът и наситените мазнини, са жизненоважни за здравето на мозъка и поддържането на положително настроение, освен че подпомагат производството на хормони и контролират апетита ви. Мазнините служат като градивен елемент за мозъчните клетки и са необходими за производството на половите хормони, включително естроген, прогестерон и тестостерон, които контролират множество телесни процеси.

Какво ще кажете за какаовото масло за стрии?

В мрежата една от най-популярните употреби на какаовото масло е предотвратяването или лечението на стрии, особено по време на бременност. Действително ли работи този метод? Като цяло резултатите от проучването са смесени по отношение на ефикасността му за премахване на стрии.

Много хора съобщават за подобрения във видимите стрии след употребата му, но някои проучвания установяват, че в сравнение с плацебо леченията, жените всъщност не показват значително повече подобрения при употреба лосион направен с какаово масло. Няма нищо лошо да го опитате за предотвратяване на стрии, но изглежда не обръща тези, които вече са се образували.

Разгледайте още:

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!