КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МОРИНГА?

Една от най-популярните и полезни зелени суперхрани е морингата (Moringa oleifera), известна в народната реч като "дървото-чудо" и "дървото, което никога не умира". Това дърво произхожда от подножието на Хималаите в Индия, но сега е широко разпространено в полусухите, тропическите и субтропическите зони на света. 

Дървото моринга има висока хранителна стойност и всяка негова част е жизнеспособна за търговски или хранителни цели. Макар че ползите от това дърво са станали известни на Запад едва в близкото минало, морингата се използва във и около индийския субконтинент от векове. Нейният богат хранителен състав я превръща в едно от най-значителните лечебни растения, използвани в традиционната аюрведична медицина. 

При това положение чаят, който се приготвя от смлени и дехидратирани листа от моринга, несъмнено е един от най-хранителните чайове, които могат да се консумират. 

На чая от моринга се приписва наличието на множество важни витамини и минерали. Самото дърво, а именно листата, шушулките и семената, съдържат редица важни фитохимикали като танини и флавоноиди, които попадат в чая от моринга след смилането на листата. 

Ето няколко важни ползи за здравето и приложения на чая от моринга:

1. СНАБДЕН С АНТИОКСИДАНТИ 

Чаят от моринга е пълен с антиоксиданти, витамин С и бета-каротин. Д-р Ейми Шах, двойно сертифициран лекар, казва: "Антиоксидантите предлагат редица ползи за здравето и помагат в борбата и елиминирането на свободните радикали в организма, предотвратявайки появата на оксидативен стрес, който може да бъде потенциално вреден". 

Листата на това дърво също са богати на кверцетин. "Кверцетинът е антиоксидант, който може да помогне за стабилизиране на кръвната захар, да обезвреди свободните радикали, причиняващи заболявания, и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания", добавя тя. Листата съдържат и хлорогенна киселина, която според изследванията може да помогне за регулиране и контрол на нивата на кръвната захар.  

2. СЪДЪРЖАТ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СЪЕДИНЕНИЯ

Чаят от моринга е противовъзпалителен по природа поради наличието на борещи се с възпаленията вещества, известни като изотиоцианати, които облекчават нискостепенните възпаления. "Възпалението е нормален отговор на дразнители в организма, но е доказано, че хроничното възпаление води до редица здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане", казва д-р Шах. Проучванията показват, че фенолните гликозиди и други съединения в морингата демонстрират имуносупресивни и противовъзпалителни действия.

3. ПОДПОМАГА ХРАНОСМИЛАНЕТО 

Противовъзпалителните съединения в чая от моринга спомагат за подобряване на храносмилането, успокояват стомаха и като цяло подобряват цялостното здраве на стомашно-чревния тракт. Антибактериалните свойства на този чай също помагат на червата ви да функционират в оптимално състояние. "Много суперхрани, като например екстрактът от моринга, могат да помогнат за поддържането на здрави и правилно функциониращи черва. Високите антибиотични и антибактериални свойства на морингата могат да помогнат за спиране на растежа на патогенните микроорганизми в червата. Освен това морингата е с високо съдържание на витамин В, който помага за цялостното храносмилане, като намалява подуването на корема, запека и други храносмилателни проблеми".

4. ПОДСИЛВА ИМУННАТА СИСТЕМА И ЕНЕРГИЯТА 

Мощните нива на аскорбинова киселина и други антиоксиданти правят този чай идеален за предпазване от симптомите на настинка и грип. "Тези антиоксиданти стимулират производството на бели кръвни клетки, които помагат в борбата срещу оксидативния стрес, като по този начин спомагат за укрепване на имунната система". 

Чаят от моринга също така има силата на безкофеинов енергиен бустер. "Избягването на кофеина и избирането на естествени енергийни бустери е идеално за насърчаване на здравословен цикъл сън/бодърстване и поддържане на циркадните ритми в съответствие", добавя д-р Шах.

5. ПОДОБРЯВА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА И КОСАТА

Мощните антиоксидантни свойства на морингата се отличават с висока концентрация на химично вещество, наречено "цитокинини". Това не само помага за възстановяването на увредените клетки, но и стимулира клетъчния растеж и стабилизира колагена. Чаят от моринга е зареден с протеини, както и с всички девет незаменими аминокиселини и има достатъчни количества витамин С и В-комплекс. "Аминокиселините са градивните елементи на протеините, които спомагат за растежа на косата и задържат влагата в кожата. Поради това редовният прием на моринга е чудесен начин за подобряване на здравето на кожата и косата", обяснява д-р Шах. 

Публикувано от:

Венимира Борисова
Здравейте! Аз съм Венимира - консултант в био магазин Bio Market. Със своите текстове се стремя да ви вдъхновявам към поддържане на здравословни навици и да ви споделя опита, знанията и уменията си. Моята цел е да ви мотивирам към "health life" стил на живот, като ви предоставя най-новата информация за био и натурални продукти. Следете моите статии, за да откриете вълнуващи рецепти, полезни съвети и вдъхновение за постигане на баланс между здравето и природата!