„Всяка минута един камион за смет от пластмаса се изхвърля в нашите океани“, което го превръща бавно, но сигурно в пластмасова супа. 

Замърсяването с пластмаса е един от многото екологични проблеми, с които се сблъскваме днес. Тревожният доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), публикуван миналия месец, ясно показа, че всички ние трябва да се включим и да преосмислим навиците си, за да избегнем климатична катастрофа!

И така, какво можете да направите, за да намалите приноса си към замърсяването с пластмаса? Присъединете се към движението с нулеви отпадъци! Интернет е пълен с ръководства за това как да започнете екологичен начин на живот и без пластмаса.

В началото може да се почувства малко обезсърчително. Но това не означава, че трябва да промените целия си живот за една нощ. Всяка стъпка, колкото и малка да изглежда, има значение!

Ето четири малко по -различни, но ефективни съвета, които всеки може да използва, за да се увери, че до 2050 г. няма да има повече количество пластмаса отколкото риба в морето.

1. Проверете кофата за боклук!

Добре е да добиете представа какви отпадъци произвеждате. Погледнете кофата за боклук и се опитайте да категоризирате отпадъците. Опаковки ли са предимно? Кофички за кисело мляко или бутилки с вода? След като разберете откъде идва повечето пластмаса, започнете да мислите за устойчиви и налични алтернативи за поне един от продуктите.

Ако кошчето ви е пълно с хартиени кърпи, опитайте кърпи за многократна употреба. Ако използвате нова пластмасова бутилка за вода всеки ден, инвестирайте в бутилка от неръждаема стомана за многократна употреба, ... разбирате накъде вървим, нали?

Всеки има различни навици. Въпреки че може да има общо решение за конкретни проблеми, всяко пътуване с нулеви отпадъци е уникално. Затова просто направете каквото можете и не забравяйте, че не става въпрос за промяна на всичко наведнъж, а стъпка по стъпка.

Допълнителен съвет: Направете снимка на първата си промяна и я повтаряйте от време на време, за да проследите напредъка си и да останете мотивирани!

2. Откажете се от продуктите за еднократна употреба!

Това е може би най -лесното нещо. Откажете се от това, от което нямате нужда, и просто кажете „не благодаря“ на сламки, прибори за еднократна употреба или листовки. По този начин може да вдъхновите и други хора, които са около вас и ви чуват. Давайте пример!

3. Бъдете подготвени!

Основни неща от бита без отпадъци.

Ако планирате малко предварително, лесно е да избегнете ненужните опаковки. Винаги носете пазарска чанта за многократна употреба в колата си или с вас. Донесете свои собствени контейнери и буркани в месарницата примерно. Това ще ви помогне да откажете опаковката за еднократна употреба. Малките платнени торбички също са чудесни за избягване на пластмасови торбички за продукти в магазина за хранителни стоки.

Разгледайте ZERO WASTE продуктите, които предлага Био Маркет ТУК: https://bio-market.bg/brand/fair-squared 

4. Бъдете креативни!

Повторно използване и промяна на начина на използване на ежедневните неща.

Zero Waste не е замяна на всичко с нови изделия без пластмаса. Тук идва забавната част: използвайте това, което вече имате у дома и помислете как бихте могли да го пренастроите за вашето приключение с нулеви отпадъци. Вместо да купувате редица нови буркани, можете да използвате стари стъклени съдове, които все още имате у дома. Бъдете креативни и заменете само елементи, които вече не могат да се използват.

И нека приключението започне сега.

Публикувано от:

Дарина Райчева
Привет от мен Дарина - човекът, който прави и пудри съдържанието в социалните мрежи на www.bio-market.bg . Като ентусиаст на био храните и експериментатор с веган продукти, се стремя да изследвам здравословните начини за хранене, интересни факти за някои храни и трендове по света. Тук споделям с вас своето пътуване в този био свят и откриването на нови алтернативи на традиционните ни ястия ( ‘’Бабо, не се сърди! ;)) Със статиите в блога ни се стремя да вдъхновя и насърчя хората да са будни в избора си на храна и начин на живот!