Пластмасата за еднократна употреба е един от най -лошите източници на отпадъци в света. Шокиращо количество пластмаса се използва само веднъж и попада в нашите океани, реки, гори и депа.

Буквално пластмасата убива околната среда.

Универсално ние създаваме страшните 300 милиона тона пластмаса всяка година. И само шокиращите 9% от това се рециклират или използват повторно. Това означава, че 91% от цялата пластмаса се използва само веднъж и след това се изхвърля- и намира пътя си в нашите океани или депа. Това е огромно количество, поради което учените прогнозират, че до 2050 г. в нашия океан ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Отговорът на тази криза е правенето на по -добър избор.

И прост начин, по който можете да направите разлика, е като преминете към устойчиви продукти и като кажете „не“ на пластмаса за еднократна употреба.

И така, какво друго можете да използвате вместо това?

Бамбук! Това е невероятна алтернатива на пластмасата, защото е толкова здрава и издръжлива - но вместо това е биоразградима и естествена.

Ето 5 причини, поради които бамбукът е толкова страхотен:

1. Бамбукът е най-бързо растящото растение на земята

Бамбукът е високо устойчиво растение. Бамбукът може да нарасне до пълен размер само за 3-4 месеца, в сравнение със стандартните дървета, чиито растеж може да отнеме 30+ години.

При подходящи условия той може да нарасне 90 см. висок за 24 часа, което означава, че можете буквално да го наблюдавате как расте със собствените си очи! Това го прави супер устойчива алтернатива поради естествено обновяващите се свойства.

Освен това при събирането на бамбук не се изискват неприятни пестициди и химикали. Това означава, че отглеждането е естествено и никога не вреди на околната среда.

2. Бамбукът е здрав и издръжлив

Не е изненадващо, че бамбукът често е наричан новата „зелена стомана“ поради своята гъвкавост и здравина в строителството, като цели домове сега се строят изцяло от този здрав материал.

Бамбукът има поразителна сила и продължителност на живота, като същевременно остава лек и лесен за пренасяне. 

3. Бамбукът е безопасен и хигиеничен

Бамбуковите влакна са естествено антибактериални, без да се нуждаят от токсични химически обработки, всичко благодарение на веществото си, наречено „бамбуков кун“.

Бамбуковият кун се намира в бамбукови влакна и е антимикробен биоагент, който придава на бамбука естествените му антибактериални свойства. Това предотвратява растежа на бактерии и микроби върху бамбукови продукти, което го прави идеалното растение за естествено хигиенични продукти като бамбукови сламки и прибори за хранене, като ги поддържа стерилни и свежи.

Освен това, когато бамбукът е съчетан с одобрен за храна лак отгоре, той може да остане здрав и безопасен в продължение на години.

4. Бамбукът е добър за общността

Трябва да се стремим да намалим общите си отпадъци, да оставим възможно най -малко следи и да окажем положително въздействие върху нашата планета.

5. Бамбукът е чудесен за околната среда

Бамбуковите гори имат огромни положителни ползи за околната среда, тъй като това изключително продуктивно растение съхранява ефективно въглерода.

Бамбукът абсорбира 2 пъти повече въглероден диоксид от дърветата. Той също така генерира огромно количество кислород, общо до 30% повече от повечето растения и дървета.

Освен това, бамбуковите растения имат силни корени в земята, което прави почвата по -стабилна. Това означава, че може да стабилизира и възстанови земята и да предотврати свлачищата. Така че в страни, които са предразположени към свлачища, бамбукът може да бъде добър вариант.

И накрая, бамбукът помага за опазването на биоразнообразието и застрашените видове, като създава домове за различни животни. Бамбуковите гори спасяват и защитават видовете, живеещи в тази гора, като осигуряват както жилища, така и храна. Не забравяйте гигантските панди, които разчитат само на бамбук!

Направете промяната още днес.

Бамбуковите сламки и прибори за хранене са просто решение за кризата с пластмасовите отпадъци за еднократна употреба. Вярваме, че тези органични и биоразградими продукти могат директно да намалят количеството пластмаса, което попада в депо, река и океан, което убива нашата планета.

Бамбуковите сламки и прибори за хранен, които ще намерите в www.bio-market.bg от BAMBAW примерно са естествени, дълготрайни, за многократна употреба, органични и в крайна сметка напълно устойчиви за планетата и хората. Разгледайте ги тук: BAMBAW

Направете промяната днес и преминете към устойчиви земнолюбиви бамбукови продукти. Всички можем да направим разлика и да създадем положително бъдеще за нашата планета.

Публикувано от:

Ивана Иванова
Казвам се Ивана и съм супервайзър в един от физическите магазини на Bio Market ! Целта на моите статии, които публикувам тук , е да споделям своят опит със здравословният начин на живот, който бихме могли да водим! Полезната информация, първите стъпки към здравословни навици , вкусни и лесни рецепти, информация за био продукти и суперхрани - са само част от знанията ,които ще споделя с Вас!