Ако се огледаме, ще видим, че органичните продукти все повече ни заобикалят, не само на тези специално маркирани рафтове, над които пише „BIO“ или „ECO“ или „ORGANIC PRODUCT“, и бихме могли да кажем, че глобалната тенденция най-накрая започва да живее и в нашето ежедневие.
Понастоящем е трудно да не забележите, че в обществото продуктите, описани като полезни за здравето, стават все по-популярни. Все по-често по рафтовете на магазините виждаме храни и предмети от ежедневието със специални етикети. Продуктите се наричат ​​еко, био или органични. 

Какво ги характеризира? 

Често термините еко, био или органични продукти се използват взаимозаменяемо. Някои казват, че тези думи се различават само по звук, така че те са синоними, определящи едно и също нещо.
Дори ако човек приеме тази гледна точка, трябва да се отбележи, че дори заместването на думи рядко означава едно и също. Те обикновено наблягат на нещо друго. И дори без задълбочен лингвистичен анализ, стигаме до извода, че термините са свързани, но всеки се отнася за различни неща. 

Органик продукти

Според лексикалното описание „органичен“ принадлежи на животинския или растителен свят, следователно свързан или произхождащ от органичния свят. Освен това, строгите разпоредби предвиждат, че продуктът, който желае да се счита за биологичен, трябва да съдържа поне 95% от естествените съставки в своята маса.
Тук от значение е производствения процес, в който не са участвали никакви пестициди или химически торове. Това означава, че не се изключва възможността те да са били генетично модифицирани.

Био продукти

От своя страна терминът „био“ означава продукти, които не са генетично модифицирани. Това означава, че биопродуктът не е непременно екологичен, тъй като етикетът „еко“ има по-строг контрол. От друга страна, ако даден продукт е „екологичен“, това също означава, че не е генетично модифициран.

Еко продукти

И тук се връщаме към източниците. И така, какво означава префиксът „eco“? 
Според етимологията префиксът „eco“ е свързан с природната среда. Например, „екология“ определя науката за природата.

И така, какви трябва да бъдат еко продуктите?

Те трябва да произтичат от най-добрите екологични практики. Така те не могат да нарушат или дори да унищожат никоя екосистема. Нещо повече, те дори трябва да поддържат застрашени природни системи. В допълнение, екологичният продукт в съответствие с предположенията се състои максимално от природните ресурси на земята.
Тук е важно да се запазят непокътнати популациите от животни и растения, присъстващи в културата. В случай на заплахи - съгласно приетите стандарти, трябва да им бъде осигурена пълна защита. Всеки вид играе важна роля за поддържане на баланса на дадена екосистема; ако човек изчезне, тогава състоянието на хармония може да бъде нарушено. 
Екологичните почистващи продукти са маркирани със специални сертификати. Екомаркировката се използва в Европейския съюз. За да може продуктът да получи това отличие, всички етапи от неговото създаване трябва да отговарят на строги екологични изисквания.
Има много екологични признаци. Струва си да знаем какво ни предават най-важните и най-популярните от тях. Когато купуваме такъв етикетиран продукт, ние също подкрепяме устойчивото развитие.
Сред героите можете да намерите, наред с други, които ни информират, че опаковката е биоразградима. По този начин - той се разлага по време на процеса на компостиране и не отделя вредни вещества.
Друг, също толкова важен и доста разпространен, ни съобщава, че опаковката може да се рециклира, с други думи - рециклиране. Знакът се идентифицира с три стрелки, насочени една към друга, образуващи триъгълник.
 
Познаването на разликите между тези категории може да ви помогне да направите по-осъзнат избор и да избегнете да бъдете заблудени от рекламата.
В Био Маркет може да намерите голям асортимент от БИО продукти. Специално за вас са достъпни различни по вид здравословни био храни, предназначени за желаещите да са здрави, във форма и да се чувстват пълни с енергия.

Публикувано от:

Лучия Дончева
Аз съм Лучия и съм мениджър онлайн продажби в bio-market.bg. С моите текстове се стремя да споделя полезна информация и вдъхновяващи истории за здравословния начин на живот. Моята страст към био продуктите и устойчивите практики ме кара да изследвам най-новите тенденции и да ги споделя с читателите, за да ги подпомогна в техния път към по-здравословен и екологичен начин на живот. С удоволствие споделям своите знания и опит с вас, надявайки се да ви вдъхновя да направите устойчиви и здравословни избори в ежедневието си.